A Situation Constructed from Loose and Overlapping Social and Architectural Aggregates

A Situation Constructed from Loose and Overlapping Social and Architectural Aggregates

The MOS proposal works with and within the overlapping and disaggregated connections between urban and social form. Situated above and around the Dequindre Cut, it uses a low-rise high-density development – produced through the loose arrangement of empty types, frameworks, and open spaces – to connect existing conditions with a new urban fabric. At grade, a neighborhood of common spaces links the community with the Cut and the existing street system. The structure and circulation are based on the economical model of highway and parking structures. A series of spiral ramps punctuate the structure, connecting all levels with pedestrian and vehicular traffic. A perennial garden and plaza extend across the roof, creating a network of spaces for recreation and social gathering. Thin buildings maximize the surface area of their facades, and in turn maximize daylighting. The emptied typologies serve as an open framework for something else, imagined by someone else, to happen. They are owned collectively, they do not front streets, and they work outside conventional notions of property and lots. The thresholds between interior and exterior – roofs, ramps, porches, and overhangs – provide informal areas for neighbors to commune. Every exterior space is a public space; every interior space is a public space.

mos_1-10173ba198443d7b4b2406ed24bf8469
mos_2-eae2d2974658fad051c0a528f4360073
mos_3-0199fc99562722f1abf2eb87a2a90f22
mos_4-9217a7e19b914ce0d5268ee28ab8342a
mos_5-ec5845e8a4ba3cef7e17d67b3cf4953d